top of page

סגנונות טיפול

לאורך השנים עברתי הכשרות וצברתי ניסיון במגוון סגנונות טיפוליים. עם זאת, מצאתי שלעיתים נדירות בלבד יצא לי לטפל "רק" CBT או "רק" טיפול פסיכודינמי. לכל טיפול מאפיינים יחודיים, אך המציאות היא שרוב הטיפולים אצלי הם אינטגרטיביים ומשלבים אלמנטים מסגנונות שונים. הכל על פי צורכי המטופל והטיפול. ובכל זאת, בדף זה אנסה להכיר לכם בקצרה את הגישות העיקריות בהן אני עובד. חשוב לציין שאני עובד בקליניקה בטירת כרמל, אך גם מקבל אונליין מכל הארץ והעולם. יש יתרונות וחסרונות לטיפול אונליין והוא כמובן לא מתאים לכל אחד, אך האופציה קיימת.

מעבר לטיפולים המפורטים פה, אני מציע גם טיפול קבוצתי ייחודי לילדים ונוער עם קשיים חברתיים, המתבצע באמצעות כלי של משחק תפקידים.

טיפול CBT

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית אפקטיבית ומבוססת מחקר המשלבת בין טכניקות קוגניטיביות להתנהגותיות. האלמנט הקוגניטיבי בגישה רואה בהפרעות רגשיות כנובעות ממחשבות מעוותות ומפרשנות שגויה של מציאות. בטיפול, אני עוזר למטופלי לזהות מחשבות אוטומטיות שליליות ולאתגר אותן על ידי הצגת מחשבות חלופיות, רציונליות ומסתגלות יותר. אך ברוב הפעמים הקוגניציה לא תבוא לבד. הגישה ההתנהגותית רואה בהפרעות דפוסים של התנהגות לא יעילה שנלמדו דרך חיזוקים, לכן אני עובד עם מטופלי על פיתוח מיומנויות והתנהגויות חדשות, המתאימות יותר לצרכים שלהם ולמציאות חייהם. השילוב בין שתי הגישות הופך את טיפיל הCBT לטיפול יעיל ומבוסס מחקרית למגוון הפרעות נפשיות.

בטיפול זה צריך לבוא מוכנים לעבודה, והוא מתאים לקשיים מוגדרים ומובחנים. קשיים כגון:

חרדה (על סוגיה השונים), דכאון, קשיים התנהגותיים, OCD, הפרעת קשב, ועוד...

טיפול פסיכודינמי

בטיפול פסיכודינמי, המטופל והמטפל יוצאים למסע מרתק לגילוי הנפש. המטפל מספק את הסביבה הבטוחה והמוגנת, בה ניתן לחקור את העומקים של הנפש באופן מלא, בלי לחשוב מה יאמרו או מה יחשבו. יחד, במהלך הטיפול נחקור את המנגנונים הבלתי מודעים בנפשו של המטופל, המכתיבים את התנהלותו, ואת הדרכים בהן חוויות העבר פועלות ברקע ומשפיעות על היום-יום שלו. הטיפול מתמקד בחיפוש אחר ההקשרים המרכזיים והחוויות המשמעותיות שהביאו להיווצרות התחושות, המחשבות, וההתנהגות שבהן אנו נמצאים. המטרה היא להבין אותן, להקשיב להן ולמצוא דרכים להתמודד עם החלקים הכואבים והמאתגרים באופן שיתאים לאישיות ולצורך האישי של המטופל. 

זהו הטיפול ה"קלאסי" שבדרך כלל עולה בראשנו כשאנו חושבים על טיפול פסיכולוגי. הוא מתאים לקשיים פחות מובחנים, ולצרכים עמוקים של עיבוד חוויות עבר והבנת הנפש.

טיפול במשחק

טיפול במשחק הוא, מבחינתי, שם כולל לשילוב משחקים ומשחקיות בחדר הטיפולים. יש שלוש גישות ואפשרויות לשימוש במשחקים:

א) בניית קשר והורדת חסמים. בעיקר, אך ממש לא רק, בילדים ונוער. משחק הוא מרחב מוכר ובטוב בו אפשר להכיר בהדרגה ולהרגיש יותר בטוחים בקשר. אחרי הכל, המחקרים מוכיחים כי האלמנט החשוב ביותר בניבוי הצלחת הטיפול הוא - טיב הקשר. 

ב) בהקשר פסיכודינמי, משחק הוא כר פורה לשיחזור דינמיקות מוכרות. דרך משחק לעיתים נצליח לזהות דפוסים מוכרים ונציף חוויות משמעותיות מהעבר. 

ג) בהקשר קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נראה במשחק כמגרש האימונים שלנו בכדי לתרגל מיומנויות חשובות לחיים. במשחק נזהה תפיסות ומחשבות אוטומטיות על עצמנו ועל הסביבה ב"כאן ועכשיו", נלמד דרכים חלופיות וניישם אותן. בשלב האחרון נלמד איך אנחנו עושים זום אווט, לוקחים את מה שלמדנו בלוח המשחק, ומיישמים אותו בחיים האמיתיים.

אמנם ניתן לחשוב שטיפול במשחק מתאים רק לילדים, אך אני מאמין גדול במשפט "אנחנו לא מפסיקים לשחק כי אנחנו מזדקנים, אנחנו מזדקנים כי אנחנו מפסיקים לשחק" (ברנרד שו). 

bottom of page